Scroll Top
Dorresteinseweg 16-B, 3817 GC Amersfoort

BLOEDPLAATJESCONCENTRAAT (PRF) BIJ IMPLANTAAT BEHANDELINGEN

TOEPASSING VAN BLOEDPLAATJESCONCENTRAAT (PRF) BIJ IMPLANTAAT BEHANDELINGEN

Platelet Rich Fibrin (PRF) is een bloedproduct dat wordt verkregen uit het eigen bloed van de patiënt. Het bevat een hoge concentratie aan bloedplaatjes, groeifactoren en andere bioactieve stoffen die de genezing en regeneratie van weefsels kunnen bevorderen. Bij het plaatsen van tandheelkundige implantaten en botreconstructies kan PRF verschillende voordelen bieden:

1. Verbeterde wondgenezing: PRF kan de genezing van wonden bevorderen door de vrijlating van groeifactoren die de celproliferatie en angiogenese (vorming van nieuwe bloedvaten) stimuleren. Dit kan leiden tot een snellere en betere genezing van het tandvlees en het omliggende botweefsel na een tandheelkundige ingreep.

2. Bevordering van botregeneratie: PRF kan de regeneratie van botweefsel bevorderen door de stimulatie van osteoblasten (botvormende cellen) en de remming van osteoclasten (botafbrekende cellen). Dit kan vooral gunstig zijn bij botreconstructies waarbij extra botweefsel nodig is om implantaten te ondersteunen.

3. Vermindering van ontstekingen: PRF heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het de ontstekingsreactie na een tandheelkundige ingreep kan verminderen. Dit kan helpen om complicaties zoals infecties te voorkomen en de genezing te bevorderen.

4. Verbeterde implantaatstabiliteit: Door PRF te gebruiken tijdens het plaatsen van een tandheelkundig implantaat, kan de stabiliteit van het implantaat worden verbeterd. Dit komt doordat PRF kan fungeren als een natuurlijke barrière tussen het implantaat en het omliggende weefsel, waardoor het risico op infecties en het verlies van het implantaat wordt verminderd. Het gebruik van PRF bij tandheelkundige implantaten en botreconstructies kan de resultaten verbeteren en het genezingsproces versnellen. Het is echter belangrijk op te merken dat de effectiviteit van PRF kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de individuele patiënt. Het is daarom raadzaam om met je tandarts te overleggen of PRF geschikt is voor jouw specifieke behoeften.

Implantoloog Joost Brouwers is in de zomer van 2022 op dit onderwerp aan de universiteit van Maastricht gepromoveerd. Meer informatie >>

Waarom Implantologie Amersfoort?

one stop shop
Voor jong en oud
Kwaliteit
Gratis parkeren