Scroll Top
Dorresteinseweg 16-B, 3817 GC Amersfoort

Waarom kiezen voor een tandheelkundig implantaat in plaats van een tandheelkundige brug?

INLEIDING

Het verlies van een tand kan een vervelende ervaring zijn, maar gelukkig zijn er verschillende opties beschikbaar om het esthetische en functionele aspect van uw gebit te herstellen. Eén van de meest voorkomende keuzes die patiënten moeten maken, is of ze moeten kiezen voor een tandheelkundig implantaat of een tandheelkundige brug om het ontbrekende gebit te vervangen. In dit artikel zullen we de voordelen van het kiezen voor een tandheelkundig implantaat benadrukken ten opzichte van een tandheelkundige brug.

Behoud van omliggende tanden

Een van de belangrijkste voordelen van tandheelkundige implantaten is dat ze geen invloed hebben op de omliggende gezonde tanden. Bij het plaatsen van een tandheelkundige brug moeten de aangrenzende tanden worden afgeslepen om ruimte te maken voor de brug. Dit proces kan leiden tot verzwakking van deze tanden en het verlies van gezond tandweefsel. Tandheelkundige implantaten daarentegen worden direct in het kaakbot geplaatst, zonder enige invloed op de naburige tanden, waardoor de integriteit van uw natuurlijke tanden behouden blijft.

Duurzaamheid op lange termijn

Tandheelkundige implantaten zijn buitengewoon duurzaam en kunnen een leven lang meegaan bij goed onderhoud. Ze zijn gemaakt van biocompatibel materiaal, meestal titanium, dat fuseert met het kaakbot in een proces genaamd osseointegratie. Hierdoor ontstaat een stevige basis voor de tandheelkundige kroon, die net zo sterk en stabiel is als een natuurlijke tand. Tandheelkundige bruggen hebben over het algemeen een kortere levensduur en moeten na verloop van tijd mogelijk worden vervangen.

Esthetiek en functie

Een tandheelkundig implantaat bootst de natuurlijke tand het best na, zowel qua uiterlijk als qua functionaliteit. Hierdoor kunnen patiënten genieten van een volledig herstelde glimlach, zonder zorgen over kleurverschillen of de beperkingen in voedselkeuze die soms gepaard gaan met tandheelkundige bruggen. Bovendien voelt een implantaat aan als een natuurlijke tand, waardoor spreken en kauwen comfortabeler is.

Botbehoud

Tandheelkundige implantaten helpen ook bij het behouden van de gezondheid van het kaakbot. Wanneer een tand wordt verwijderd en niet vervangen, begint het omliggende botweefsel te slinken. Dit kan leiden tot verlies van botvolume en structurele veranderingen in het gezicht. Implantaten stimuleren daarentegen het kaakbot en voorkomen botverlies, waardoor het gezicht zijn natuurlijke vorm behoudt.

Conclusie

Hoewel zowel tandheelkundige implantaten als tandheelkundige bruggen effectieve oplossingen zijn voor ontbrekende tanden, bieden implantaten vele voordelen die hen tot een aantrekkelijke keuze maken. Ze behouden de integriteit van omliggende tanden, zijn duurzaam op lange termijn, zorgen voor een natuurlijke esthetiek en functie, en helpen bij het behouden van gezond kaakbot. Het is belangrijk om met uw tandarts te overleggen om te bepalen welke optie het beste bij uw specifieke situatie past, maar tandheelkundige implantaten bieden vaak de meest uitgebreide voordelen voor patiënten die op zoek zijn naar een blijvende oplossing voor hun tandverlies.

Waarom Implantologie Amersfoort?

one stop shop
Voor jong en oud
Kwaliteit
Gratis parkeren

Graag informeren wij u over de vele mogelijkheden die implantaten bieden. Via onderstaande links krijgt u meer informatie over diverse onderwerpen: